ΦΡΕΣΚΟΛΟΓΙΟ --- Καλαμπόκι


Εποχή: Αύγουστος - Οκτώβριος

Κατάγεται από την Αμερικανική ήπειρο όπου ήδη πριν απο 5.500 χρόνια το καλλιεργούσαν οι Ίνκας, οι Μάγια και οι Αζτέκοι. Η Ελληνική ονομασία του, «αραβόσιτος», σημαίνει «ο σίτος των Αράβων» και εισήχθη στην Ελλάδα το 1600 από τη Βόρεια Αφρική.

Το καλαμπόκι είναι βασική πηγή διατροφής σε πολλές χώρες. Αν και περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την υγεία μας, είναι από τις πιο παρεξηγημένες τροφές και δεν επαινείται συχνά για τη διατροφική του αξία. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερίνη και αλάτι. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών και φολικού οξέος, ενώ το 82% των θερμίδων του προέρχεται από τους υδατάνθρακες. Ως εκ τούτου, το σιρόπι καλαμποκιού συνιστά μια καλή και οικονομική εναλλακτική της ζάχαρης, ενώ οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο καλαμπόκι, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και της πέψης και δρουν έτσι αποτρεπτικά στην εμφάνιση καρκίνου του εντέρου.

Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που έχουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε καροτενοειδή και βιταμίνη C κρατά την κακή χοληστερίνη σε σταθερά επίπεδα και βοηθά την κυκλοφορία του αίματος. Επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως θειαμίνη (Β1), νιασίνη (Β3) και Β12. Η θειαμίνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των νεύρων και της γνωστικής λειτουργίας. Η ανεπάρκεια της νιασίνης από τον οργανισμό οδηγεί στην πελλάγρα, μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από διάρροια, άνοια και δερματίτιδα και παρατηρείται συνήθως σε άτομα που υποσιτίζονται. Ο αραβόσιτος, είναι απαραίτητος και στις έγκυες γυναίκες. Η κατανάλωσή του προσφέρει πλούσιες ποσότητες φολικού οξέος, που είναι απαραίτητο και για την έγκυο και για το έμβρυο, ενώ περιορίζει τις πιθανότητες το μωρό να γεννηθεί υποσιτισμένο.

Το καλαμπόκι περιέχει, τέλος, εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες μαγνησίου, σιδήρου και φώσφορου. Το αλεύρι καλαμποκιού και όλα του τα παράγωγα συνιστάται επίσης σε ανθρώπους που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου