Κινόα - Προέλευση και ιστορία


Η λέξη 'κινόα' προέρχεται από την ισπανική προφορά του ονόματος kinwa (στα αγγλικά γράφεται quinoa). το κινόα προέρχεται από την περιοχή των Άνδεων, στη νότια Αμερική, όπου και άρχισε να καλλιεργείται πριν 3000-4000 χρόνια για κατανάλωση από τους ανθρώπους. 
Οι Ίνκας πίστευαν πως ο καρπός αυτός ήταν ιερός και αναφέρονταν στο κινόα ως την 'μητέρα όλων των σιτηρών', ενώ κατά την παράδοση, οι πρώτοι σπόροι της χρονιάς σπέρνονταν από τον Αυτοκράτορα με τη χρήση χρυσών εργαλείων.
Κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κατοχής της Ν. Αμερικής οι Ισπανοί άποικοι περιφρονούσαν το κινόα, ως 'τροφή για τους Ινδιάνους' και εμπόδιζαν την καλλιέργειά του, εξαιτίας της ιδιαίτερης σημασίας που αυτό είχε σε μη χριστιανικές τελετουργίες των αυτοχθόνων. Στην πραγματικότητα, οι κατακτητές απαγόρευσαν την καλλιέργεια για κάποιο διάστημα και ανάγκασαν τους Ίνκας να αντικαταστήσουν το κινόα με καλλιέργειες σιταριού. Βέβαια πιστεύεται ότι το κινόα ήταν ένας από τους λόγους που συνέβαλλαν στην ανάπτυξη του πολιτισμού των Ίνκας. Επιπλέον, είχε πολύ μεγάλη σημασία για τους προ-κολόμβιους πολιτισμούς των Άνδεων, μιας και για αυτούς το κινόα ήταν η δεύτερη κύρια τροφή, μετά την πατάτα και το καλαμπόκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου