Σοδα .... Βιολογική , Χωρίς γλουτένη και χωρίς Αλουμίνιο …. κάτι βρωμάει !

Τον τελευταίο καιρό « ζητιέται»   
Βιολογική Σόδα Χωρίς γλουτένη και χωρίς Αλουμίνιο
Οπότε το ψάξαμε λιγάκι και βρήκαμε τα παρακάτω





Ονομασίες
Sodium bicarbonate; sodium acid carbonate; Bicarbonate of soda; Baking soda ,  Διττανθρακικό νάτριο ,  όξινο ανθρακικό νάτριο ,  διττανθρακική σόδα , σόδα ζαχαροπλαστικής, μαγειρική σόδα )

( Να μην μπερδευτεί με backing powder , μπέικιν παουντερ το οποίο είναι μείγμα πολλών συστατικών μετάξι αυτών και της Σόδας. )

(Επίσης να μη μπερδευτεί με  E 500 (i) SODIUM CARBONATE, Ανθρακικό νάτριο,  soda, σόδα)

Με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει χαρακτηριστεί με το E 500 (ii) ΟΞΙΝΟ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΝΑΤΡΙΟ (2)

Βιολογική ?
Η σόδα , είναι χημικό συστατικό, προέλευσης από ορυκτό ή χημείας, πχ όπως το Αλάτι. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ονομασθεί η σχετιστεί με την Βιολογική καλλιέργεια , και βέβαια δεν μπορεί να πάρει βιολογική πιστοποίηση ή σήμανση.
Επιπλέον είτε βγαίνει από ορυκτό είτε από παράγωγο , προκειμένου να είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση απαιτείται επεξεργασία. (1)
Σε καμιά περίπτωση βέβαια δεν σημαίνει ότι η Διττανθρακική Σόδα δεν είναι υγιεινή ή ότι δεν έχει ευεργετικές ιδιότητες ( απλώς δεν μπορεί να λέγεται «βιολογική»



Χωρίς Γλουτένη ?  
Σαν ορυκτό η χημικό προϊόν , εκ φύσεως δεν περιέχει Γλουτένη. Όπως το αλατι ή το νερό δεν περιέχουν γλουτένη. Ενδέχεται όμως κατά την επεξεργασία και συσκευασία να επιμολυνθεί από προϊόντα που περιέχουν Γλουτένη.
Ο έλεγχος και πιστοποίηση ενός προϊόν χωρίς Γλουτενη γίνεται με την συγκεκριμένη πιστοποίηση λογότυπο και λεξιλόγιο «χωρίς γλουτένη» . (3) Αυτοσχέδια λογότυπα  και άλλες φράσεις πιθανός να μην ελέγχονται.
Υπάρχουν, σόδες με την σχετική πιστοποίηση (4)





Χωρίς Αλουμίνιο ?
Ως ορυκτό η αποτέλεσμα χημικής επεξεργασίας, ενδέχεται να περιέχει ΠΟΛΛΑ βαριά μέταλλα τοξικά και μη τοξικά όπως μόλυβδό, Αρσένιο , σίδηρο και αλουμίνιο.  (5) (6)
Μάλιστα οσο πιο «φυσικό» είναι το προϊόν και λιγότερο επεξεργασμένο τόσο πιο πολύ ενδέχεται να περιέχει μέταλλα.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγια προκειμένου να χαρακτηριστεί ένα σκεύασμα «ΔΙΤΤΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΣΟΔΑ» ή «μαγερική Σόδα» κατάλληλο και ασφαλές για ανθρώπινη /φαρμακευτική χρήση πρέπει να είναι καθαρότητας 99%. Και να περιέχει βαριά μέταλλα λιγότερο από 0,0003% . ( 3mg/kg)  (2)
Είναι εύκολο να βρεις και 99,5  με 99,9 % καθαρότητας.
Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι αποκλείονται ΙΧΝΗ από βαριά μέταλλα (αρσενικό, μόλυβδό και Αλουμίνιο)   
Το ιxνος του Αλουμίνιο στη Σοδα, μπορεί να είναι και λιγότερο από 0,0005%   (0.5mg/ανά κιλό) (8)
Λόγου της μικρής ιχνηλασίματος μερικές φορές δεν αναφέρεται καν στα Πιστοποιητικά ανάλυσης.
Προσωπικά πιο πολύ θα ανησυχούσα για το Αρσένιο και μόλυβδό !
Επίσης , ενδεικτικά , πιο πολύ Αλουμίνιο παίρνουμε από το Νερό και τον Αέρα και αλλά φαγητά !  (7)





Πως διαδόθηκε ή φήμη ?

Στην Αμερική, για παράδειγμα, η εταιρία που ίσως πρώτη προώθησε και διαφήμιζε τον ισχυρισμό «Χωρίς Αλουμίνιο» αναγκάστηκε να αφαιρέσει τον σχετικό ισχυρισμό από την συσκευασία.
Επίσης δεν βρήκα σε καμιά ευρωπαϊκή χωρά , πάνω στην ετικέτα αυτόν τον ανούσιο ισχυρισμό.
Επιπλέον,  έαν το 99,5% ή 99,99999% , επιτρέπεται «νομικά» να θεωρηθεί ως 100%, είναι στην κρίση του καθενός. Αλλα στην Ελλάδα δεν ελέγχεται, εφαρμόζεται η νομοθεσία η σπάνια θα κατηγορηθεί  κάνεις για το τι διαφημίζει.
Όπως και για την Γλουτενη , μπορει να περιέχεται σε προϊόντα εάν υπάρχει ίχνος  (The statement ‘gluten-free’ may only be made where the food as sold to the final consumer contains no more than 20 mg/kg of gluten.) 
Τέλος πολλές «ιστοσελίδες» διαφημίζουν χωρίς Γλουτών και χωρίς Αλουμίνιο στα λόγια , αλλά εάν κοιτάξει κανείς τις προδιάγραφες και ετικέτα θα προσέξεις τις λεπτομέρειες που αναφέρω παραπάνω.
π.χ.  
Ωραία περιγραφή  :   Χωρίς Αλουμίνιο Χωρίς Γλουτενη κλπ  :
http://www.amazon.co.uk/Sodium-Bicarbonate-2kg-Pharmaceutical-Bicarb/dp/B00F8L99UI
Ετικέτα , χωρίς πολλά λόγια , για να μην τους μηνύσει κανείς !
http://www.intralabs.co.uk/sodium-bicarbonate/100g-sodium-bicarbonate.html
Ανάλυση με κάποια βάρια μέταλλα αόριστα !   http://www.intralabs.co.uk/user/Sodium%20Bicarbonate%20Spec%202013%20v2.0.pdf


Συμπέρασμα κατά την δικιά μου εκτίμηση
«Βιολογική»  Σόδα δεν δύναται.  και είναι παραπλανητική οποιαδήποτε αναφορά.
Χωρίς Γλουτενη , εκ φύσεως δεν περιέχει , αλλά εάν είναι διαφημιζόμενος ισχυρισμός πρέπει ενισχύεται και υποστηρίζεται από το συγκεκριμένο Πιστοποιητικό.
Χωρίς Αλουμίνιο , εφόσον το Προϊόν είναι προς ανθρώπινη κατανάλωση, η ποσότητας Αλουμινίου (ιχνη) που μπορεί να περιέχει σε συνάρτηση με την συνήθης δοσολογία , θεωρώ ότι είναι αμελητέο και μη επιβλαβές. Οποιαδήποτε ισχυρισμός ότι δεν περιέχει Αλουμίνιο , καλυπτόμενος από την «νομοθεσία» , θεωρώ ότι είναι παραπλανητικός και καθαρά εμπορικό τέχνασμα.
Σε κάθε περίπτωση συνιστώ στον καταναλωτή, να αξιολογεί και την «ηθικότητα» και υπευθυνότητα και επωνυμία της εταιρίας.
Μια νεοσύστατη «βαλκανική» εμπορική εταιρία , με παραγωγή σε ενα ανώνυμο εργοστάσιο άλλης χώρας, που προμηθεύεται Α’υλη από άγνωστο προμηθευτή, σε αντίθεση με μια αξιωμένη εταιρία με δικιά της παραγωγή και υποδειγμένης φιλοσοφία «Υγιεινής διατροφής»….η κρίση δικιά σας.

Διευκρινίζω ότι δεν είμαι Επιστήμονας, τεχνολόγος τροφίμων, χημικό ή Ιατρος.
Οι παραπάνω πληροφορίες είναι προσωπική μου γνώμη και συμπέρασμα από επι το πλείστων αξιόπιστες πήγες στο Ίντερνετ, και σε καμιά περίπτωση δεν αντικαθιστά την γνώμη Ιατρικού η επιστημονικού σύμβουλο.

33)      http://www.aoecs.org/      και   http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32014R0828&from=EN
77)      http://www.atsdr.cdc.gov/phs/phs.asp?id=1076&tid=34

88)      https://www.dovesfarm.co.uk/flour-and-ingredients/bicarbonate-of-soda-1-x-200g/

5 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ πολύ
    Εχω δυσανεξία στην Γλουτενη και αγόρασα μια συσκευασία σοδας από φαρμακείο χθες αλλά δεν έγραφε τίποτα περί καθαρότητας η για χωρίς γλ. Η αλουμινιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα χαπάκι ή μια κουταλιά αντιόξινου φάρμακου (π.χ. maaolox, aludrox) περιέχει περισσότερο αλουμίνιο, απ' όσο 10 κιλά σόδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΔΑ ΜΟΥ ΔΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΡΥΩΜΑΤΟΣ.. ΕΠΕΙΣΗΣ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΙ Ο ΙΟΣ ΜΟΥ ΔΩΘΗΚΕ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΡΙΧΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ, ΧΗΜΙΚΟ, ΚΑΙ ΠΡΠΕΕΙ ΝΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΣΟΔΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΑΛΑΤΙ ΜΕΣΑ.. ΠΙΝΩ ΤΗΝ ΣΟΔΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ, ΠΟΤΕ ΔΕΝ Μ ΕΠΕΙΡΑΞΕ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΑΛΟΥΜΙΝΞΟ ΚΙΑ ΘΑ ΣΟΥ ΤΡΥΠΗΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ.. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΟΧΛΗΣΕ ΚΑΙ ΠΙΝΩ ΣΟΔΑ ΟΧΙ ΜΙΑ ΔΟΣΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΟ, ΤΟ ΧΗΜΙΚΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΡΙΞΕΙ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ, ΤΗΝ ΠΙΝΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ ΜΟΛΙΣ ΔΩ ΣΥΜΤΩΜΑΤΑ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ.. ΒΟΗΘΑΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ.. ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΜΑΛΛΟΝ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΟ ΑΡΘΡΟ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή