ΦΡΕΣΚΟΛΟΓΙΟ --- Μπρόκολο

Μπρόκολο


Εποχή: Ιανουάριος - Μάιος, Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος

Το μπρόκολο προέρχεται από το άγριο λάχανο και είναι συγγενής του λάχανου και του κουνουπιδιού. Η καταγωγή του είναι από την Ιταλία, γι' αυτό και η επιστημονική του ονομασία είναι Κράμβη η λαχανώδης ποικ. η ιταλική (Brassica oleracea var. italica). 
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς έχει αντικαρκινικές ιδιότητες: περιέχει 2 φυτοχημικά (ινδόλες και ισοθειοκυανάτες), που αυξάνουν τη δραστηριότητα μιας ομάδας ενζύμων που καταστρέφουν τους καρκινικούς παράγοντες. Ακόμη, η βήτα-καροτίνη, η γλουκοραφανίνη, το διινδολυμεθάνιο, το σελήνιο και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Α, C και Ε, ο ψευδάργυρος, το κάλιο και κάποια αμινοξέα που περιέχονται στο μπρόκολο εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινογενών κυττάρων στο στήθος, τη μήτρα, τον προστάτη, το παχύ έντερο, τα νεφρά, το συκώτι και τους πνεύμονες. 

Το μπρόκολο αποτοξινώνει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και τις τοξίνες όπως το ουρικό οξύ και κατ’ επέκταση ο οργανισμός προστατεύεται απέναντι σε παθήσεις που οφείλονται σε τοξίνες, όπως είναι η αρθρίτιδα, οι ρευματισμοί, το έκζεμα, η φαγούρα, η ποδάγρα κ.ά. Επίσης, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις στομαχικές διαταραχές, λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, οι οποίες διώχνουν τις τοξίνες μακριά από τον πεπτικό σωλήνα. Το μαγνήσιο και οι βιταμίνες που περιέχει βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών των τροφών που καταναλώνουμε, άρα στη φυσιολογική πέψη αποφεύγοντας τις καούρες. 

Η βιταμίνη C, η βήτα-καροτίνη και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συναντάμε στο μπρόκολο, μπορούν σταδιακά να χαρίσουν λαμπερή επιδερμίδα. Αποτελεί πολύ καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης, ενώ έχει πλούσια αντιοξειδωτική σύνθεση, παρέχοντας προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, χάρη στην ουσία σουλφοραμάνη, θεωρείται ότι προστατεύει τα κύτταρα του ματιού από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Το μπρόκολο περιέχει 91% νερό. Τα 100 γρ. βρασμένου μπρόκολου δίνουν μόλις 30 θερμίδες και μια μεγάλη λίστα θρεπτικών συστατικών, αρκεί να είναι φρέσκο και να μην παραβραστεί (με το βράσιμο χάνει το 66% των συστατικών, του ενώ στον ατμό μόλις το 47%). Συνιστάται να τρώγεται ωμό, σωτέ, στον ατμό ή στο φούρνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου