Κινόα - Κατανάλωση

Το κινόα μαγειρεμένο αποκτά μια ελαφριά, αφράτη υφή. Η γεύση του είναι πολύ διακριτική, αλλά μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους για αρκετή ώρα, ενώ θα σας έχει προσφέρει ένα γεύμα υγιεινό και ιδιαιτέρως θρεπτικό.
Το πρώτο βήμα για το μαγείρεμα του κινόα, είναι το εμβάπτισμά του σε καυτό νερό για 5 λεπτά. Έπειτα, πρέπει απαραιτήτως να ξεπλυθεί καλά κάτω από τρεχούμενο νερό, επειδή η φλούδα του καρπού περιέχει ένα πικρό συστατικό (saponiner) που μπορεί να πικρίζει αλλά δεν είναι επικίνδυνο. Στην πραγματικότητα, αυτό ακριβώς είναι η άμυνα του φυτού ενάντια στις απειλές που μπορεί να δεχτεί από έντομα και φυτοφάγα ζώα. Η απομάκρυνση αυτής της ουσίας διευκολύνει την πέψη του καρπού, αν και ούτως η άλλως η απουσία γλουτένης απ' το κινόα το καθιστά εύπεπτο.
Σε γενικές γραμμές το κινόα μαγειρεύεται όπως το ρύζι ή και το κουσκούς, και μπορεί να αποτελέσει ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό, αναμεμιγμένο με μέλι και καρύδια, ή με μήλο και σταφίδες. Ενδείκνυται για συνοδευτικό κρέατος, ακόμη και γαρνίρισμα σαλάτας.


(Αν σας αρέσει η κανέλα, στη συνταγή με το μήλο και τις σταφίδες, προσθέστε λίγη σε σκόνη σαν γαρνίρισμα.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου